Tisková zpráva: První ročník Ceny Czexpats in Science pro významné české vědkyně a vědce v zahraničí získala genomička Markéta Tomková

Praha, 28. března 2024 – Ve středu 27. března 2024 se v prostorách Univerzity Karlovy uskutečnilo slavnostní vyhlášení prvního ročníku prestižní Ceny Czexpats in Science, kterou získala významná česká genomička Markéta Tomková z Oxfordské univerzity. Ocenění je určeno pro mladé české vědkyně a vědce všech vědních oborů, kteří působí v zahraničí, avšak zároveň udržují silné profesní a osobní vazby s Českou republikou. 

Přednáška laureátky Markéty Tomkové ve Vlasteneckém sále Karolina Univerzity Karlovy při příležitosti předání Ceny Czexapts in Science; Autor: Jan Havlík

Praha, 28. března 2024 – Ve středu 27. března 2024 se v prostorách Univerzity Karlovy uskutečnilo slavnostní vyhlášení prvního ročníku prestižní Ceny Czexpats in Science, kterou získala významná česká genomička Markéta Tomková z Oxfordské univerzity. Ocenění je určeno pro mladé české vědkyně a vědce všech vědních oborů, kteří působí v zahraničí, avšak zároveň udržují silné profesní a osobní vazby s Českou republikou. 

Cena Czexpats in Science, založená stejnojmenným spolkem ve spolupráci s firmou DIANA Biotechnologies, si klade za cíl podpořit a veřejně ocenit práci a úspěchy českých vědců v zahraničí. Kritéria výběru zdůrazňují nejen vědeckou excelenci, ale také společenský přesah a jasnou vizi přínosu pro budoucí rozvoj vědy a společnosti. Laureátku Markétu Tomkovou vybrala odborná porota soutěže z 37 vysoce kvalifikovaných kandidátek a kandidátů, kteří svými životními příběhy, kariérními drahami a vědeckými úspěchy potvrzují vysokou úroveň české vědy v zahraničí. 

Markéta Tomková svým výzkumem v oblasti genomiky a sekvenování DNA přispívá k lepšímu porozumění vzniku rakoviny a nabízí nové možnosti její prevence a léčby. Ve svém týmu Markéta Tomková pravidelně hostí studenty a postdoktorandy z ČR a aktivně se věnuje popularizaci vědy. Laureátka převzala díky podpoře DIANA Biotechnologies finanční prémii a unikátní skleněnou sošku z dílny českých designerů Kláry Janypkové a Tomáše Kučery. Děkujeme všem kandidátům za účast a gratulujeme Markétě Tomkové k zaslouženému ocenění. Věříme, že Cena Czexpats in Science bude i nadále inspirací pro všechny české vědkyně a vědce v zahraničí a posílí jejich vazby s domovem.

Czexpats in Science z. s.

Iniciativa Czexpats in Science spojuje komunitu více než tisícovky českých vědkyň a vědců, kteří působí či dříve působili v zahraničí. Posláním organizace je propojovat české vědkyně a vědce s minulou, současnou i budoucí zahraniční zkušeností a společně inspirovat a pozitivně ovlivňovat české vědecké prostředí, aby česká věda byla co nejvíce otevřená, světová a ambiciózní. Toto poslání spolek naplňuje pořádáním networkingových akcí v ČR i v zahraničí, projektem unikátní interaktivní Mapy vědců, vzdělávací činností, zviditelňováním úspěchů českých vědcl v zahraničí a prosazováním systémových změn v české vědní politice. Více na www.czexpats.org

Kontakt: Matouš Glanc, ředitel

O společnosti DIANA Biotechnologies

DIANA Biotechnologies, a.s. je česká biotechnologická společnost se silným vlastním výzkumem a vývojem. Firma byla založena v roce 2018 s cílem rozvíjet aplikace patentované technologie DIANA v diagnostice a ve vývoji léčiv. Aktuálně míří na světové trhy ve třech hlavních oblastech: 1) vývoj a výroba PCR produktů pro diagnostiku a life science 2) vývoj protilátek pro diagnostiku i pro terapie a 3) poskytování služeb pro farmaceutický sektor. V oblasti molekulární diagnostiky se firma stala největším českým výrobcem PCR testů na COVID-19 a další virová onemocnění. Firma staví na týmu špičkových vědců s unikátní expertízou v molekulární biologii, biochemii, organické a medicinální chemii, farmakologii a laboratorní automatizaci. Pro více informací o společnosti prosím pokračujte na www.dianabiotech.com

Kontakt: Petr Kašík, PR and communication specialist

Laureátka Markéta Tomková (uprostřed) se zástupci odborné poroty soutěže Markétou Icha Kubánkovou (Czexpats in Science) a Martinem Dienstbierem (Diana Biotechnologies)
Autor: Jan Havlík
Laureátka Markéta Tomková (uprostřed) s ředitelem Czexpats in Science Matoušem Glancem a členkou správní rady Markétou Icha Kubánkovou. 
Autor: Jan Havlík
Unikátní skleněná soška pro laureátku Ceny Czexpats in Science z dílny designerů Tomáše Kučery a Kláry Janypkové.
Autor: Anna Pleslová

 | 
Editorial