Editoriál: DIANA Biotechnologies se stala generálním partnerem Czexpats in Science. Podpoří české vědce v zahraničí

Česká biotechnologická firma DIANA Biotechnologies se stala generálním sponzorem spolku Czexpats in Science. Partnerství má za cíl propojit komunitu českých vědců se zkušenostmi ze zahraničí a podpořit zapojení vědců do špičkového aplikovaného výzkumu. Komunita Czexpats nyní čítá téměř 500 vědců a neustále roste. DIANA Biotechnologies přispěje finančně i zkušenostmi svého týmu.

DIANA BIOTECHNOLOGIES

Martin Dienstbier, provozní ředitel a spoluzakladatel DIANA Biotechnologies: „Naše firma se zabývá vysoce inovativním výzkumem a vývojem v oblasti vývoje léčiv a klinické diagnostiky. Pro naše podnikání je klíčové zapojení špičkových vědců a vývojářů se zkušenostmi, které často nelze získat pouze v České republice. Velice rádi jsme proto zahájili spolupráci se spolkem Czexpats in Science sdružující komunitu českých vědců, kteří působí nebo působili v zahraničí, ale chtějí zůstat v kontaktu s domácím prostředím. Naším sponzorstvím chceme primárně podpořit aktivity spolku, které považujeme za obecně prospěšné pro rozvoj české vědy a inovací. Zároveň se chceme se členy spolku podělit o naše zkušenosti a ukázat jim, že špičkový biotechnologický a farmaceutický výzkum už je doma také v České republice a že i zde je možné jej rozvíjet ve firemním prostředí.“

Vlaďka Petráková, spoluzakladatelka Czexpats in Science: „Již dlouho panuje trend, že vědci po absolvování PhD nesměřují pouze na akademickou dráhu, ale místo toho využívají nabyté dovednosti v soukromém sektoru. Donedávna v Česku téměř neexistovaly pracovní pozice, které by byly atraktivní pro ambiciózní lidi s vědeckým vzděláním z elitních zahraničních institucí. To se naštěstí mění a v posledních letech v Česku vznikají startupy, které potřebují vysoce kvalifikované lidi s vědeckým backgroundem a jsou jim schopny nabídnout atraktivní podmínky. DIANA Biotechnologies je příkladem takové firmy a proto máme radost, že se stává generálním partnerem Czexpats in Science.”

DIANA Biotechnologies nabízí uplatnění vědcům vracejícím se ze zahraničí

Zahraniční zkušenost je pro české vědce stále častější, napříč všemi vědními obory. Mnoho vědců se rozhodne na svém novém působišti zůstat, velká část však zvažuje návrat. Toto potvrzuje i průzkum, který v roce 2021 vypracovala organizace Czexpats in Science, kde z téměř dvou set dotazovaných vědců dlouhodobě žijících v zahraničí více než třetina uvedla, že zvažuje návrat do ČR. Oceňují blízkost rodině a přátelům i kvalitu života. Problémem však pro ně často bývá najít doma atraktivní zaměstnání, kde budou moci své zkušenosti efektivně uplatnit, dále se rozvíjet a pracovat i nadále na projektech s globálním dopadem. Právě taková pracovní místa chce nabízet DIANA Biotechnologies. „Velká část našeho týmu má zahraniční zkušenost a špičkoví vědci působí na globálním trhu práce. Správná nabídka je zajímavá nejen finančně, ale zejména kvalitou práce a možností podílet se na výjimečných projektech. Pak lidé návrat opravdu zváží,“ popisuje zkušenosti z náboru expatů CEO a vědecký ředitel firmy Václav Navrátil. Firmě se daří získávat i zaměstnance se zkušenostmi z opravdu špičkových vědeckých institucí, jako například University of Oxford, Karolinska Institute, TU Dresden, University of Toronto, Johns Hopkins University nebo Georgia Institute of Technology.

Czexpats in Science podporují české vědce v zahraničí a utužují jejich kontakt s Českem

Spolek Czexpats in Science je unikátní organizace pečující o komunitu českých vědců s dlouhodobou zahraniční zkušeností. S mottem “světová věda s českými kořeny” zviditelňuje úspěchy těchto vědců, pomáhá jim být v kontaktu s ČR a pozitivně ovlivňovat české vědecké prostředí. Snaží se “vykořeněným” vědcům usnadnit orientaci v českém akademickém systému i v soukromé sféře a případný návrat do vlasti. Cílem je pomáhat vědeckým expatům a využít jejich cenné vědomosti a zkušenosti ve prospěch ČR, včetně zkvalitnění české vědy a zlepšení konkurenceschopnosti ČR na světovém poli akademického výzkumu i průmyslových inovací. Díky partnerství s DIANA Biotechnologies Czexpats in Science získají prostředky zásadní pro další aktivity a strategický rozvoj organizace, která tak bude moci lépe sloužit komunitě českých vědeckých expatů a lépe využívat jejich potenciál pro Česko.


DIANA Biotechnologies s.r.o. je česká biotechnologická společnost zabývající se výzkumem a vývojem léčiv a vysoce citlivých diagnostických metod. Byla založena v roce 2018 a rozvíjí zejména aplikace kolem patentované technologie DIANA, kterou vynalezl CEO a vědecký ředitel firmy Václav Navrátil během svého působení na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Portfolio firmy je ale výrazně širší a se svými produkty míří na světové trhy, kromě vývoje nových léčiv a diagnostických metod pro detekci nových biomarkerů se zaměřuje také například na vývoj monoklonálních protilátek pro diagnostiku i terapie a na PCR diagnostiku virových onemocnění. Během epidemie COVID-19 se firma stala největším českým výrobcem PCR testů na COVID-19 a uvedla na trh i unikátní ultra-citlivé PCR testy ze slin. Firma staví na týmu špičkových vědců s unikátní expertízou v molekulární biologii, biochemii, organické a medicinální chemii, farmakologii a laboratorní automatizaci. Cílem DIANA Biotechnologies je stát se nadnárodní biotechnologickou společností vyvíjející vlastní originální léčiva. Za tímto účelem už při svém vzniku společnost získala významný privátní investiční kapitál. Společnost sídlí ve Vestci u Prahy. Pro více informací o společnosti prosím pokračujte na www.dianabiotech.com a sledujte na Facebooku www.facebook.com/DIANABiotechnologies a Twitteru twitter.com/DianaBiotech.